Wednesday, November 19, 2008

Apa Yang Student MMU Selalu Buat Bila Banyak Duit..

Masuk kali ni dah 3 posting yang aku buat ada bersangkut paut dengan duit..lagipun sekarang kan tengah musim elaun masuk..so posting kali ni aku nak story sikit pasal aktiviti yang biasa student MMU buat bila banyak duit..

Membeli-Belah Di Lowyat
"Bila ko nak pergi Lowyat.."ayat yang pertama aku dengar bila elaun masuk isnin lepas.haha..
Memang dah menjadi kebiasaan bagi student MMU berlumba2 meng'UPGRADE'kan desktop/laptop masing2.Apatah lagi dengan kepesatan perkembangan technology yang menjadikan gadget2 dan spare part pc makin murah..ditambah pula kalau nak main latest games(eg:Red Alert 3,Fifa09,Need For Speed Undercover,etc..) memerlukan minimum spesification yang tinggi.


Aku nak beli mouse simple2 jer..gambar hiasan


Shopping2 Di Alamanda
Alamanda sebagai satu2 nya shopping complex yang paling dekat sememangnya menjadi tumpuan penduduk sekitar Putrajaya dan Cyberjaya.Dengan pembukaan GSC Cinema di alamanda baru2 ni tentunya menjadi tarikan terbaru kepada student MMU,Lim Kok Wing dan IPTS berdekatan.Selain itu, terdapat juga banyak restoran2 yang sedap dan bowling center(lane dier pendek..so bagi aku tak berapa best) kat sini.


Welcome to Alamanda Putrajaya

Shopping2 di One Utama,The Curve,Mid Valley dan lain2
Bagi yang kaki shopping(of course not me!) pula,mesti tak puas kalau setakat pusing2 alamanda tu..kalau ajak kakak aku pun mesti dia tak teruja shopping kat alamanda.haha..Bagi aku tempat2 ni sangatla besar..even men bola pun tak pancit kalau banding nak explore satu mid valley or OU tu.Aku tak perlu nak komen pasal tempat ni sebab korang mesti lagi arif kan..hehe

Join Aktiviti Persatuan Yang Menarik
Excited betul aku tengok member2 aku yang dah sampai puncak Gunung Ledang, buat program ke Singapura, ke Bandung Indonesia, Myanmar dan banyak lagi.Memang seronok betul dapat jalan2 melawat tempat baru ni walaupun bayaran dier agak tinggi tapi setimpal la dengan pengalaman yang diperoleh..apapun, aku pun ada join aktiviti Silat Cekak Hanafi yang tak kurang menarik gak..Jom Pi Kedah!harap2 tahun ni apa kata wat jauh lagi, JOm Pi Siam!haha..


Agak2 bila aku leh sampai kat puncak Gunung Kinabalu ni..


Jom Pi Kedah!


Melabur Dalam Saham Atau Unit Trust
Aku tak pasti berapa ramai student MMU yang join aktiviti2 melabur ni.Yang pastinya mesti ada juga terutamanya student dari faculty of manangement(fom) since mereka lebih terdedah kepada info2 economy ni.Namun jangan pula sangka student dari fakulti lain buta ekonomi,aku yakin mesti ada cuma the numbers is not as much as fom students.

Most Largest Private Unit Trust Company in Malaysia

Duit Simpan Dalam Bank Jer
Biasanya student jenis ni jarang keluar berjalan2, rajin study, duduk depan pc jer..Atau maybe mereka ader long term planning(eg: nak buka company, beli kereta, tolong keluarga or simpan duit untuk kahwin..hehe)

Setakat ni jerla posting kali ini..kalu korang ada info2 nak tambah boleh letak dalam ruang komen..

1 comment:

karimdaud said...

bro nk tumpang promote diri sndiri bole kn? hahaha
ya btul ckp kokrain tu...smntara msih mude eloklah mlabur dlm unit trust. potential avrge return nya is 7 to 12%..compare to saving biase yg returnnya hanya max 2%

boleh melabur melalui saya

for further information, contact

karim b. daud
unit trust consultant
email/ ym : southpaw_at7@yahoo.com

*public mutual