Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru..



Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua warga guru di Malaysia terutama guru2 Sek Jln Pasar, Sek Ren Agama Attaufiqiah, Sek Jln Cochrane , Sek Seri Bintang Selatan dan Saser..


p/s : gua tak pernah pun bagi hadiah kat cikgu..hehe

Thursday, April 30, 2009

MMU Celebrate Earth Hours..

Semalam iaitu pada 29 April, bekalan elektrik telah terputus di seluruh kampus MMU.Bekalan elektrik mula terpadam bermula dari pukul 7.30 sehingga pukul 1.43am (men agak jer sbb dah ttdo..). Keadaan gelap ini amat menyulitkan orang ramai kerana ia berlaku di kala musim menyiapkan assignment..

Menurut saudara karim yang disoal foreigner mengenai kekerapan blackout semalam..

" This is first time happened in this trimester.."

Antara effects blackout yang terkesan pada gua..

1. Assignment tidak dapat disiapkan kerana gelap.
2. Secara tiba2 mengajak karim pergi ke usrah wida'.
3. Perasaan mengantuk datang tiba2..
4. Akhirnya menyebabkan terlepas match Man Utd vs Arsenal


p/s : gua ader gambar menarik nak share, tapi belum dapat transfer dari hp lg..

Readers Guataktipu Tunjuk Perasaan..

Readers guataktipu hampir2 melancarkan mogok dan tunjuk perasaan bagi memprotes kemalasan blog guataktipu dalam mengupdate entry nya..haha

Suara2 tidak puas hati yang dapat dilihat di shoutbox..




Jadi sebelum mereka mengambil tindakan memboikot guataktipu..bagi meredakan keadaan, pihak pengurusan blog akan berusaha untuk mengupdate blog sekurang2 nya seminggu sekali..


Wednesday, April 29, 2009

Iklan Sikit : IU Dinner 09..

THE MUSLIM REVOLUTION

EMPRESS HOTEL,SEPANG

2 MAY 2009


Theme :
" PURPLE & SILVER "

INTERNATIONAL BUFFET

For only RM20.00nett !!!!
Tunggu apa lagi, dapatkan tiket anda sekarang
visit our booth for reservation

or

YM
Mr.Khalid (ym: khalidazmi_5259)
Mr.Karim(ym: southpaw_at7)

Bus will be provided to go there,don't worry~!!
Many thanks to Unit Khazanah Usrah Institution, Cyberjaya Campus




p/s :
1. Posting kali ini adalah bertujuan untuk mengambil hati member2 sebab
dah nak sebulan tidak buat posting baru.hehe..
2. Dapat promote satu event dinner yang murah..bak kata karim

"all you can eat for RM20 nett!!!"


Tag by Karim : Wallpaper of the month

Stop for awhile and take a snapshot of ur desktop and upload it on your blog.

Below is the wallpaper i use for this month :



'Kertas dinding' ini telah digunakan bukan hanya sebulan..tapi sejak dari pertengahan 2007 lagi..


Pemandangan semulajadi yang kehijauan dapat memberi seribu ketenangan dan inspirasi.Selain hijau, gua rasa biru turut dapat memberi ketenangan dan kelembutan.


Jumlah 'icon' yang banyak tu hanya dapat dilihat ketika musim assignment sahaja. Waktu lain biasanya tidak akan lebih dari 10 'icon'.



People to tag :

Khaled, ixu, dawood,azhar, ezwan, zaf




Thursday, March 26, 2009

Spirulina Membuat Kejutan Besar ke atas Victory FC..

Jumaat lepas telah berlangsung match yang cukup mendebarkan bagi team spirulina. Berbekalkan rekod 2 kali seri sebelum ini spirulina fc turun menentang pasukan ranking 1 mmu, Victory FC..

Dengan semangat juang yang tinggi, bermain taktik melambatkan perlawanan, lakonan jatuhan yang menjadi, barisan defend yang kental dan glove keeper yg baru..Victory FC akhirnya berjaya ditumpaskan..


Match Analysis
Result : Spirulina FC (1) - (0) Victory FC
Scorer: Jarir
Assist: Adam
Yellow Card: Jarir, Zul
Man of The Match : Jarir

Highlight

1. Match dimulakan dengan 1st-eleven spirulina menjerit "Rumah KARIM!!" untuk memperingati jasa beliau yang memberi kami makan free di Melaka beberapa minggu lepas.

2. Spirulina bermain agak cemerlang dan berjaya mendapat beberapa foul daripada kesilapan player Victory FC.

3. Banyak larian berjaya melepasi defender Victory fc, antaranya sunan, haziq, syahir panjang. Tetapi smuanya masih tidak berjaya menjaringkan gol.

4. Sunan sekali lagi berjaya membuat larian melepasi defender victory fc, beliau berjaya membuat crossing kepada syahir panjang. Tapi malangnya syahir panjang hanya rembat tepat ke arah goalkeeper Victory fc dan ditolak ke palang gol dan out. Inilah satu-satu percubaan paling bahaya setakat ini.

5. Gol spirulina hadir pada minit ke-29(pakai tibai jer) dijaringkan oleh jarir apabila defender Victory mula kucar kacir dan jarir menggunakan peluang ini sepenuhnya dgn mengdribble 3 - 4 player Victory dan shoot ke gol. Gol ini secara tidak langsung memberi semangat kepada player Spirulina.

6. Areez dengkil juga patut diberi pujian pada 1st half kerana beliau berjaya membuat byk save dari cubaan bahaya Victory FC. Dgn berkat glove baru beliau, semangat beliau mmg jelas ditunjukkan sepanjang game.

7. 2nd half menyaksikan victory mula membuat byk serangan. Tetapi byk diclearkan oleh defender spirulina.

8. Byk juga freekick yang diambil Syahir pisang on target dan memberi pressure kepade Victory FC

9. Jarir sekali lagi berjaya masok ke kotak penalti dan ditackle keras oleh defender Victory. Ref meniupkan wisell!! tapi malangnya, jarir dikenakan Yellow card kerana diving.

10. Player victory ala2 Flamini mengejutkan Spirulina dgn larian solo beliau daripada tgh sehingga ke kotak penalti. Tetapi akhirnya berjaya juga diclearkan oleh defender Spirulina. Beliau yang dikejar oleh Sunan kelihatan seperti lumba lari dan jelas kelihatan sunan kalah dalam acara tersebut. Tetapi untuk menjaga hati sunan, pihak spirulina tetap memberi "Sprinter award" untuk Sunan di Hall of Cibai.

11. Player Spirulina mula bertahan, sunan dan azim dikeluarkan dan diganti Izuan Pilus dan Azhar untuk bertahan sehingga lah wisel tamat ditiupkan. Spirulina 1 - 0 Victory FC

credit untuk blog Spirulina FC

Sepah Raja Lawak 3

Seperti dijangkakan kumpulan Sepah yang berasal dari Kulai, Johor akhirnya berjaya menggondol gelaran juara Raja Lawak 3 yang lepas..Persembahan yang konsisten dari episod pertama hingga final mereka berjaya menggelikan dan menarik hati para penonton di studio dan di rumah..Tahniah untuk kumpulan Sepah!

Jom layan episod akhir Kumpulan Sepah..

SASER terus ungguli ranking SBP..

Berikut adalah ranking penuh 54 buah SBP untuk SPM 2008. Ranking (termasuk subjek EST) yang telah dipaparkan di laman web SBP Excellent adalah seperti berikut :

  1. SASER 1.612
  2. KISAS 1.68
  3. ASIS 1.754
  4. SAMURA 1.83
  5. SESTER 1.841
  6. INTEGOMB 1.883
  7. SAINS JOHOR 1.906
  8. TKC 1.930
  9. SEPINTAR 1.951
  10. SESERI 1.979
  11. KUSESS 1.99
  12. BRAINS 2.004
  13. SEMASHUR 2.014
  14. SMSSI 2.005
  15. SEMESTA 2.059
  16. MCKK 2.073
  17. MOZAC 2.084
  18. SBPI SELANDAR 2.075
  19. SMAPK 2.11
  20. SAS 2.108
  21. FARIS PETRA 2.135
  22. SESMA 2.142
  23. ITEM 2.143
  24. STJ 2.171
  25. SAINA 2.171
  26. SMAPL 2.198
  27. INTERSABER 2.193
  28. SSP 2.188
  29. STF 2.221
  30. SBPI JEMPOL 2.248
  31. SYTRA 2.266
  32. SMACH 2.269
  33. SMSS 2.289
  34. SMSAH 2.305
  35. IGOP 2.277
  36. SMESH 2.321
  37. SBPI Kubang Pasu 2.307
  38. SBPI PEKAN 2.355
  39. INTEK 2.382
  40. SERATAS 2.409
  41. SEMSAS 2.406
  42. SDAR 2.419
  43. SCIPP 2.437
  44. SAINS KUCHING 2.438
  45. SHAH PEKAN 2.434
  46. SAINS MIRI 2.44
  47. SEMUJI 2.446
  48. SEMESTI 2.447
  49. SAKTI 2.444
  50. STAR 2.456
  51. SOKSEK 2.604
  52. SAINS LAHAD DATU 2.621
  53. SAINS DUNGUN 2.637
  54. SAINS LABUAN 2.822
Gred Purata Keseluruhan
1.61


Straight 1A = 30 orang
Straight A = 66 orang
Total Straight A = 96 orang


By Subject

BM = 1.07
English = 1.62
EST = 2.30
Math = 1.02
Add Math = 1.56
Fizik = 1.91
Kimia = 1.56
Biology = 2.77
Sejarah = 1.30
PAI = 1.25
Moral = 1.25


p/s : Congratz untuk sume guru dan student yang telah berusaha bersungguh2..Saser Namamu Teratas..yeah!

SASER = Sek Men Sains Seremban
SBP = Sekolah Berasrama Penuh


Thursday, March 12, 2009

Kecik - kecik Dah Terer Main bola..

Gua baru terjumpa video menarik kat youtube.Budak berusia 6 tahun yang suka mengelecek bola.Jom terjah..

Iklan Sikit : Cheesy Hot Dog & BBQ Hot Dog Round 3

Pemecah Berita ..!

Cheesy Hot Dog & BBQ Hot Dog


Kembali Lagi Sekali..!
(Operasi Terakhir Sebelum Mid Break)


Cheezy Hotdog yang menjadi sebutan ramai


Hotdog yang siap dimasukkan ke dalam kotak jualan

Tarikh
12 March 09

Masa
10.00 - 12.00 pm


Tempat
Hostel lagi..
(cawangan lain akan dibuka tak lama lagi..insyaAllah)

Harga
RM 2 Cheesy Hot Dog
RM 2 BBQ Hot Dog

Target
60 Biji

Status
Sold Out!!

Tuesday, March 10, 2009

Iklan Sikit : Cheezy Hotdog Vs BBQ Hotdog Round 2

Berita Baik ..!

Cheesy Hot Dog & BBQ Hot Dog

Kembali Lagi..!




Tarikh
10 March 09

Tempat
Hostel lagi..
(cawangan lain akan dibuka tak lama lagi..insyaAllah)

Harga
RM 2 Cheesy Hot Dog
RM 2 BBQ Hot Dog

Target
120 Biji

Status
Sold Out!!


Sunday, March 8, 2009

Special Maulud Nabi : Kasih Sayang Rasulullah

Seringkali kita mendengar kisah kasih sayang Rasulullah saw, kisah Rasulullah saw di saat akhir kematiannya masih bertanyakan kepada Jibrail tentang umatnya. Nabi tersenyum bila Jibrail berkata bahawa umat Muhammad saw akan dihisab terlebih dahulu daripada umat nabi-nabi yang lain dan kalimat akhir yang keluar dari mulut Nabi adalah " Umatku, Umatku, Umatku." Berikut adalah beberapa kisah berkenaan kasih dan sayang Rasullulah saw terhadap umatnya.


Suasana di Padang Masyhar

Setelah berada di Padang Mahsyar begitu lama dengan segala kepayahan barulah manusia teringat untuk meminta tolong kepada Nabi Adam a.s supaya disegerakan perbicaraan. Selepas 1000 tahun perjalanan, berjumpalah mereka dengan Nabi Adam a.s tetapi Nabi Adam a.s tidak dapat membantu.

Kemudian mereka berjumpa pula dengan Nabi Nuh a.s dengan perjalanan selama 1000 tahun namun Nabi Nuh a.s pun tidak mampu.

Mereka berjumpa pula dengan Nabi Ibrahim a.s dengan perjalanan 1000 tahun juga namun Nabi Ibrahim a.s pun tidak mampu.

Mereka berjumpa Nabi Musa a.s dengan perjalanan 1000 tahun lagi namun Nabi Musa a.s pun tidak mampu.

Mereka berjumpa Nabi Isa a.s dengan perjalanan 1000 tahun lagi namun Nabi Isa a.s pun tidak mampu. Nabi Isa a.s menyuruh mereka berjumpa dengan Nabi Muhammad saw.

Lalu mereka berjumpa Nabi Muhammad saw dengan perjalanan 1000 tahun. Mereka berkata,

"Wahai Nabi Muhammad, engkau adalah Pesuruh ALLAH, penutup para Nabi & Rasul,
berilah pertolongan kepada kami agar kami segera dihisab."


Jawab Nabi Muhammad saw,

"Aku akan tolong kamu semua."

Rasulullah saw pun bangun dan menuju ke Arasy. Kemudian Baginda sujud kepada ALLAH YANG MAHA AGUNG dan GAGAH selama seminggu. ALLAH swt pun berfirman,

"Ya Muhammad, angkatlah kepalamu dan mintalah apa yang engkau mahu minta.
Aku akan kabulkan permintaanmu."


Rasulullah SAW menjawab,

"Wahai Tuhan, ini umatku, segerakan kiraan dan pengadilan ke atas hamba-hamba-MU yg telah sekian lama tertahan di Padang Mahsyar dalam keadaan terhina dan terseksa sekali."



Titian Sirat

Setelah selesai menjalani perbicaraan, mereka menuju pula ke titian yg terentang di atas Neraka Jahanam. Keadaan titian itu lebih halus daripada rambut dan lebih tajam daripada mata pedang. Tidak ada seorang pun terlepas daripada melintasi titian itu. Panjang titian itu sejauh perjalanan 3000 tahun, 1000 tahun naik ke atas, 1000 tahun mendatar dan 1000 tahun menurun (1 tahun di akhirat = 365 ribu tahun di dunia). Mereka yang lalu di atasnya berada dalam keadaan senyap sunyi kerana terlalu bimbang dan cemas. Hanya Rasullullah saw yang mengucapkan kalimah,

" Ya ALLAH, selamatkanlah umatku, selamatkanlah umatku, selamatkanlah umatku."



Tingkatan Neraka

Neraka ada 7 tingkat iaitu neraka Hawiah, neraka Jahim, neraka Saqar, neraka Ladza, neraka Hutamah, neraka Sa'ir dan neraka Jahanam. Neraka Jahanam adalah neraka yg teratas sekali, untuk umat Muhammad saw yang sombong dan matinya tidak sempat bertaubat. Apabila Rasulullah saw mendengar Jibrail mengatakan neraka Jahanam untuk umat Rasulullah saw yang sombong, Baginda pengsan. Bila sudah sedar, Baginda bersabda,

"Wahai Jibrail, masih adakah antara umatku yang masuk neraka?

Jibrail menjawab,

"Ya, iaitu mereka yang melakukan dosa-dosa besar dengan sengaja seperti minum arak, judi, zina, riba', hasad dengki, pemarah, gila dunia, gila pangkat dan lain-lain."

Rasulullah saw pun menangis dan Jibrail pun ikut menangis sama.

Adakah kita sayangkan Rasulullah saw sepertimana
sayangnya Rasulullah saw kepada kita?


artikel dari iLuvislam.com


Spirulina FC menang jua akhirnya..



Akhirnya Spirulina FC berjaya memecahkan badi kemenangan setelah bermain sebanyak 6 match.haha..Kemenangan yang dicari tidak datang dengan mudah kerana terpaksa meredah highway PLUS yang bernilai RM11.10 ke melaka..

Namun berkat usaha tanpa henti maka Spirulina FC akhirnya telah berjaya mengalahkan Team Institusi Usrah Melaka (IUFC) dengan keputusan 3-2 semalam..Congratz guys!!

Result!!

Spirulina FC Vs Seryes FC : 0 - 0 Draw (Friendly)
Spirulina FC Vs Ops Ngap FC: 1 - 1 Draw (League)
Spirulina FC Vs Lanun FC: 1 - 1 Draw (Friendly)
Spirulina FC Vs Kacang FC: 0 - 2 Lose (Friendly)
Spirulina FC Vs Sepang-Nyol FC: 1 - 1 Draw (League)
Spirulina FC Vs IU Melake FC: 3 -2 Win (Friendly)
Spirulina FC Vs Mantis FC: TBA
Spirulina FC Vs Victory: TBA



Tuesday, March 3, 2009

Iklan Sikit : Demam Cheesy & BBQ Hot Dog Melanda MMU..


Berita Baik ..!


Perasmian penjualan Hot Dog buat pertama kali nya di Hostel Cyberjaya..


Memperkenalkan..




Cheesy Hot Dog & BBQ Hot Dog



Tarikh
3 March 09

Tempat
Hostel sahaja
(cawangan lain akan dibuka tak lama lagi..insyaAllah)

Harga
RM 2 Cheesy Hot Dog
RM 2 BBQ Hot Dog

Target
60 Biji

Status
Sold Out!




Thursday, February 26, 2009

Iklan Sikit : Tshirt Spirulina FC Kini Dibuka Untuk Tempahan..

Dalam menghadapi kegawatan ekonomi yang melanda dunia termasuklah Cyberjaya, Maka warga Spirulina telah bersepakat untuk memilih tshirt berbanding jersey sebagai pakaian rasmi pasukan..

Dan design yang telah berjaya terpilih..



Tempahan adalah terbuka kepada semua..

RM20 Short sleeve.
RM21 Long Sleeve

Tarikh tutup tempahan 2/3/2009 (Isnin Malam)


tempah segera melalui Haziq dan Hariz di :


ym - flipoffje@yahoo.com (Haziq)
ym - Thugz_nerd@yahoo.com (hariz)

Kadar Tol Naik Lagi..

Kadar tol bagi lima lebuhraya, termasuk Lebuhraya Utara Selatan (Plus) naik sebanyak 5 peratus mulai 1 Mac ini.

Empat lagi leburaya ialah Lebuhraya Sprint, Lebuhraya Ampang, Lebuhraya Sungai Besi dan Lebuhraya NPE,


Sumber : Malaysiakini


P/s : Satu lagi Projek Barisan Nasional..

Wednesday, February 25, 2009

Big Matches Tonite..part 2

Jom tengok bola lagi malam ini..!







VS



Real Madrid
Liverpool





VS


Chelsea
Juventus


Tuesday, February 24, 2009

Big Matches Tonite..!


Jom tengok match best malam ini..



VS


Inter Milan Manchester Utd



VS


Arsenal AS Roma



Wednesday, February 18, 2009

Tips Elakkan Mengantuk Dalam Lecture..

Dah lama rasanya tak update blog ni sampai elizabeth wong yang busy dengan masalah dia pun memberi komen..haha!Okla..bagi menghargai guest2 guataktipu kali ini gua nak kongsi sikit tips untuk hilangkan rasa mengantuk di dalam tempat belajar(lecture).

Sekarang negara kita menghadapi musim panas..cyberjaya yang sedia panas ni makin bertambah2 la kepanasannya..so bila panas makin mudah la kita menjadi penat sebab banyak kehilangan air dalam badan..maka tak hairan la student yang tido time lecture dapat dilihat dengan mudahnya.haha

Setakat ni hanya student lelaki jer yang gua lihat selalu tido dalam kelas ni..especially yang suka duduk kat belakang..apsal lelaki jer yang kaki tidur?perempuan tak mengantuk ker?ermm..maybe dorang mempunyai sifat malu yang tinggi or rasa or tak cun bila tido dalam klas..haha

Lain orang lain caranya untuk menghilangkan mengantuk..walaupun kadang2 kantoi ,tapi ni cara aku..


1.Tidur
Sememangnya cara yang paling terbaik dan berkesan..tidur yang berkualiti memang susah nak dapat..tapi bila dah dapat, 10 minit pun da cukup untuk hilangkan mengantuk..bila ada gap kelas aku selalu tidur kat surau mmu jer..dekat sikit!caranya..pergi surau..letak bag..baring..Zzz..


2.Makan Gula-gula
Aku memang simpan stok gula-gula untuk kes mengantuk ni. Biasanya aku beli perisa mint. Segar dan tahan lama sikit rasa dia. Memang agak berkesan..Kalau lecture 1 hour aku selalu bawak 4 biji jer gula-gula..3 biji aku makan, lagi satu spare kalau-kalau kena pau..haha


3.Basuh Muka
Cara yang agak sederhana berkesan..dapat hilangkan mengantuk dalam 30 minit. Tak pun selagi air tu masih ada jer. Bila da kering..mengantuk la balik..jarang aku buat sebab malas nak keluar kelas pergi toilet..


4.Tampar Diri Sendiri
Kalau rasa mengantuk tampar diri sendiri beberapa kali. Biar sampai merah pipi. Kalau ada member kat sebelah, lebih baik minta member tamparkan. Kalau takut pipi tak cantik, berbekas kena tampar, boleh try gigit jari. Continuously gigit atau hisap ibu jari, guarantee tak mungkin terlelap.


5.Berkomunikasi
Dengan berborak dengan member, otak akan berfungsi dan mulut pula sentiasa bergerak..jadi tentu tak sempat nak tidur kan..lebih baik la kalau borak kosong jer..tak kan dalam lecture pun nak borak pasal politik or ekonomi..riuh rendah la nanti..apapun,pastikan volume sentiasa terkawal supaya lecturer tak panas hati dan belajar pun dapat berkat..


6.Hiburan(main game,dgr lagu)
Bila masuk kelas yang boring..boleh hilangkan mengantuk dengan main games handphone.Banyak games menarik antaranya fifa08 ,tennis, jet fighter yang ada kat phone sekarang. Paling tidak pun mesti ada game snake kan..Tapi disadvantages nya, apa yang lecturer ajar tak masuk la dalam otak bila main game jer..


Rasanya ini sahaja cara yang aku buat bila dah mengantuk..so kalau korang ada cara lain boleh la kalau nak share sama..


Thursday, February 12, 2009

Upin Dan Ipin : Geng The Movie..Pengembaraan Bermula


Hari ini adalah 1st day tayangan filem animasi 3D pertama negara Geng The Movie : Pengembaraan Bermula.Filem animasi terbitan
Les' Copaque Production ini adalah hasil dari kesinambungan tayangan tv Upin dan Ipin yang telah berjaya menawan hati jutaan kanak-kanak malah juga orang dewasa di Malaysia semenjak bulan puasa 2 tahun lepas.



Animasi yang comel dan kemas, jalan cerita masyarakat desa yang menarik serta karektor yang lawak dan bersahaja. Upin,Ipin dan kawan-kawan mereka memang cukup menghiburkan..


Telatah Upin & Ipin yang lucu dan nakal

Sinopsis
Geng The Movie: Pengembaraan Bermula

Ada sesuatu yang mengganggu ketenteraman Kampung Durian Runtuh. Penduduk kampung menyebarkan cerita tentang kewujudan suatu makhluk yang menggerunkan menjelang waktu malam, namun tiada siapa yang berani mencari kebenaran disebaliknya...


Sehinggalah Badrol dan Lim, serta rakan-rakan baru mereka terjerumus ke dalam misteri tersebut tanpa disengajakan. Seekor haiwan aneh yang tidak diketahui asalnya, menjalin persahabatan dengan Rajoo dan membawa mereka semua ke suatu pengembaraan, jauh ke dalam hutan hujan Malaysia yang penuh dengan hidupan liar, termasuk seekor ular gergasi yang mistik. Sertai mereka, dalam mengungkap misteri dan merentasi cabaran di sekitar keindahan panorama flora dan fauna Malaysia.



Movie Trailer

Sebenarnya aku pun belum menonton lagi movie ni.haha..maybe bila ada kesempatan dan masa nanti barulah dapat tengok cerita Geng The Movie kat cinema..

So, sementara nak tunggu kesempatan dan masa tu datang jom layan trailer kat bawah ni..




Cool kan..

p/s : Walaupun aku tiada kena mengena dalam pembikinan filem Geng The Movie..tapi ada la bangga sikit sebab filem ini adalah produk bekas student MMU..hehe


Monday, February 9, 2009

Tag by Daus..

Walaupun aku amatlah malas untuk membuat posting ini tapi untuk menghargai dan menjaga hati member aka daus yang bersusah payah men'tag', maka aku pun buatlah..dan tak pasal2 kena bagi surat kat diri sendiri pula tu..haha


Dear cokrain ,


(the last person who left a comment on your blog/journal):
I don't really know how to tell you this, but I dislike you. I think I realized it When I changed tennis shoes In your closet and I saw you Carve your initials into My best friend. I'm sure you're Cowardly enough to understand That your Honda sucks. I'm returning Your ring to you, but I'll keep Your left ear as a memory. You should also know that I Told my psychiatrist about The apartment building .


Your everlasting enemy,

-khairul anwar-


My victims,

1)siapa2 yang rajin nak buat benda ni..(tiada paksaan dlm agama..hehe)



Instructions to Write this Hate Letter:
1. Copy the letter:

Dear _____, (the last person who left a comment on your blog/journal):

I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .

___12___,

-Your name-

2. Fill in the blanks with choices of answers as below
3. Tag anyone u want!

Answers:
1. What's the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervert
Yellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What's the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out

5. What's the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk

6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - High
House - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What's the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Hate your guts
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain

Friday, February 6, 2009

Hitler Bercakap Tentang Masalah Internet di MMU..

Malam tadi telah berlaku sekali lagi ganguan internet (internet down) di hostel MMU dan kawasan yang sama waktu dengan nya..ketiadaan internet ini sedikit sebanyak telah menggangu gugat keamanan dan ketenteraman aku dan juga penghuni2 hostel malam tadi.nak search info pasal perkembangan isu semasa pun susah..haih

so, apa kata kita sama2 mendengar apa komen hitler..




p/s: haha..sekurang-kurang lepas tgk video lawak ni terubat la hati yg panas ni kan!hopefully no hard feelings ok..


Thursday, February 5, 2009

MB Nizar Jamaludin Bertegas Tidak Meletak Jawatan..

Kerajaan BN masih belum boleh dibentuk di Perak dan kerajaan Pakatan Rakyat masih sah di sudut undang-undang.


Menurut Undang-undang Tubuh Negeri Perak, terdapat tiga cara untuk menukar menukar kerajaan. Pertama, melalui pembubaran Dun. Menteri Besar Perak menasihati Paduka Seri Sultan Perak supaya membubarkan Dun bagi membolehkan pilihan raya peringkat negeri diadakan dan memberi mandat rakyat memilih kerajaan yang baru.


Kedua Menteri Besar Perak dan semua Exco meletakan jawatan dan menyerahkan jawatan kepada parti yang mendapat kerusi majoriti memerintah Perak.


Ketiga melalui usul undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri. Sekirnya pilihan pertama dan kedua tidak berlaku, rakyat kena menunggu sidang Dewan Undangan Negeri dipanggil bagi membolehkan Usul Undi tidak percaya dibentangkan.


Justeru, selagi Sidang Dun belum bersidang dan Usul Undi Tidak Percaya dibentangkan dan mendapat undi majoriti, selagi itulah Kerajaan Pakatan Rakyat kekal memerintah.

sumber :Harakah Daily

Perkembangan di Perak

Nizar: Saya tidak perlu letak jawatan

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata tiada sebab bagi beliau untuk meletakkan jawatan seperti yang disarankan oleh pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut perlembagaan Perak, kata Mohd Nizar, Pakatan masih merupakan sebuah kerajaan yang sah kecuali dewan undangan negeri bersidang untuk meluluskan undi tidak percaya atau jika kerajaan Pakatan meletak jawatan.

Menjawab soalan pemberita, Mohd Nizar berkata, kerajaan Pakatan akan terus berfungsi seperti biasa sehingga Sultan membuat keputusan berhubung permohonan pembubaran dewan undangan negeri.


Perhimpunan Sokong MB Perak

Satu perhimpunan penyokong dan ahli Pakatan Rakyat akan diadakan di kediaman menteri besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin malam ini untuk menyatakan sokongan penuh kepada beliau dalam menghadapi situasi politik yang tidak menentu di negeri itu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perhimpunan itu juga bertujuan untuk memberi penjelasan secara terus kepada rakyat berhubung isu-isu yang berlalu di Perak.

"Kamu (BN) bercakap tentang demokrasi, tetapi kamu tidak berani untuk berhadapan dengan rakyat.

Mengulas lanjut mengenainya, Anwar berkata, PKR dan Pakatan berpandangan bahawa "kita harus tunduk kepada kehendak rakyat".

"Kita mesti bertegas dalam isu ini, kembalikan kuasa kepada rakyat, terutama dalam situasi yang tidak menentu di Perak."Cara mengugut, membeli dan melarikan Adun tidak boleh dipertahankan," tegasnya.

Sehubungan itu, Anwar menggesa supaya kembali kepada rakyat untuk mendapatkan mandat baru daripada mereka."Serahkan kepada rakyat, biar rakyat tentukan, sekiranya BN berhak memerintah, maka biarkanlah.

"Tapi saya yakin, kita akan mendapat majoriti yang lebih besar," tegas Anwar.

Sumber : Malaysiakini

Wednesday, February 4, 2009

BN Bentuk Kerajaan Baru Perak

5:06pm : BN mempunyai cukup jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) untuk membentuk kerajaan baru Perak selepas empat Adun melompat kepadanya secara terbuka dan rasmi hari ini.

Tiga bekas wakil rakyat Pakatan termasuk Adun Jelapang dan juga bekas Timbalan Speaker DUN Perak, Hee Yit Foong akan kekal wakil rakyat bebas tetapi bersama kerajaan BN, kata timbalan perdana menteri.

Datuk Seri Najib Razak berkata beliau akan menghadap Sultan Perak secepat mungkin.

Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno.

Nasaruddin menafikan beliau "diculik" seperti dakwaan menteri besar Perak, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin.

Sumber : Malaysiakini



p/s : 1. Akhirnya kerajaan campuran Pakatan Rakyat hanya dapat bertahan selama 11 bulan jer..tp kuasa mutlak adalah di tangan Sultan Perak untuk membuat keputusan.

2. Adun Bota adalah juara lompat katak apabila kembali melompat kepada Umno setelah 2 minggu bersama Keadilan.

3. Drama politik yang menarik..banyak konflik dan kejutan..banyak duit yang telah dilaburkan..tunggu dan lihat apa pula keputusan dari rakyat perak dlm election akan datang..

4.Kerajaan yang masih berkuasa sehingga pagi ini di Perak masih lagi kerajaan campuran Pakatan Rakyat..

Pergolakan Politik di Perak..

PEMECAH BERITA : MENTERI BESAR PERAK BUBAR DEWAN UNDANGAN NEGERI


IPOH: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, memasuki Istana Kinta untuk menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, pada jam 3.50 petang tadi.

Beliau diterima mengadap untuk memohon perkenan Sultan bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) serta-merta.

Bagaimanapun, beberapa Ahli Exco negeri yang turut bersama Menteri Besar tidak dibenarkan masuk mengadap.

sumber : Berita Harian


Perak Sultan said to want unity government


IPOH, Feb 4 — Political circles are buzzing with talk that Perak Sultan Azlan Shah has asked Menteri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin to form a unity government amid swirling rumours that deputy state speaker Hee Yit Foong has also turned independent.


If her move is confirmed, the Jelapang assemblywoman joins two PKR state assemblymen who have declared themselves independent and makes Nizar’s administration a minority government. The Pakatan Rakyat government now holds 29 seats to Barisan Nasional’s 27 in the 59-seat assembly.


Nizar has also delayed a press conference scheduled at 1pm which had given rise to speculation that he would dissolve the state assembly.


sumber : Malaysian Insider

Saturday, January 31, 2009

Tabik buat PM Turki Erdogan..

Lihat bagaimana Erdogan buat kepada PERES !!!!! Takbir




PERDANA Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, menyebabkan hadirin Forum Ekonomi Dunia (WEF) terdiam apabila memarahi Presiden Israel, Shimon Peres, kerana menafikan Tel Aviv bersalah mengganas di Gaza dengan berkata: "Kamu bunuh mereka."

Erdogan berang selepas penulis Washington Post yang mempengerusikan majlis, David Ignatius, hanya memberinya 12 minit untuk berucap sedangkan Peres, 85, lantang berhujah selama 25 minit dan merujuk kepada pejuang Hamas sambil bertanya: "Mengapa mereka lancar roket? Gaza tidak dikepung. Mengapa mereka lawan kami, apa yang mereka mahu? Kebuluran tidak berlaku walau sehari di Gaza."

Apabila Ignatius memberinya satu minit untuk menjawab balas, Erdogan menuduh pengerusi itu menyekatnya membalas hujah Peres dengan berkata: "Saya kesal bagi mereka yang bertepuk tangan mendengar kamu bercakap. Kamu bunuh penduduk Gaza. Saya rasa itu adalah salah." "Peres, kamu lebih tua daripada saya. Suara kamu terlalu tinggi. Kamu bunuh mereka. Saya masih ingat kanak-kanak yang mati di tepi pantai. Saya masih ingat dua bekas Perdana Menteri (Israel) berkata mereka gembira masuk Palestin dengan kereta kebal. Dalam soal membunuh, kamu terlalu bagus."

Apabila Ignatius cuba menyampuk, Erdogan berkata beliau tidak akan datang lagi ke Davos, meninggalkan ahli panel termasuk Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon dan Setiausaha Liga Arab, Amr Moussa, di pentas ucapan.

Sumber : Berita Harian

p/s: OIC perlukan ketua seperti ini..bukan pemimpin yang kaki tidur dan hanya berani mengutuk amerika dan israel di negara sendiri sahaja..




Friday, January 23, 2009

Trip ke Genting : Gambar - gambar..











Dua sahabat yang pertama kali menjejakkan kaki ke Genting



Kepada sahabat2 yang join genting trip 21 jan lepas bole download gamba pada link di bawah..



Genting Trip 1 :- http://rapidshare.com/files/188203420/Genting_Trip_1.rar.html



Genting Trip 2 :- http://rapidshare.com/files/188204271/Genting_Trip_2.rar.html

Genting Trip 3 :- http://rapidshare.com/files/188200756/Genting_Trip_3.rar.html




Genting Trip 4 :- http://rapidshare.com/files/188204392/Genting_Trip_4.rar.html

Genting Trip 5 :- http://rapidshare.com/files/188208270/Genting_Trip_5.rar.html




Disebabkan folder gamba ni terlalu besar, so aku telah cut menjadi 5 file untuk mencepat process mengupload dan mendownload..

Tapi kalu korang tak sabar nak gamba cepat..bole datang hostel amik sendiri kat aku..
jangan lupa bawak pendrive dan kfc dalam 2-3 ketul!hehe..


Saturday, January 17, 2009

Pilihanraya kecil Kuala Terengganu : Calon Pas Menang..


KUALA TERENGGANU: Calon PAS, Mohd Abd Wahid Endut hari ini telah memenangi pilihan raya kecil Kuala Terengganu.

Keputusan itu diumumkan oleh Keputusan itu diumumkan secara rasmi oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu, Wan Mustafa Wan Hassan pada pukul 9.30 malam.Mohd Abdul Wahid memperolehi 32,883 undi berbanding calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dengan 30,552 undi.


Beliau menang dengan majoriti 2,631.Sementara itu, calon Bebas, Azharudin Mamat @ Adam memperoleh 193 undi sekaligus kehilangan wang deposit.Wan Ahmad Farid memperolehi jumlah besar undi pos iaitu sebanyak 1,039 undi.


Sementara itu, Mohd Abd Wahid hanya memperoleh 86 undi manakala calon Bebas, Azharudin dengan satu undi.

sumber : mstar.com.my


Friday, January 16, 2009

Ikon Gadis Melayu Muncul Akhirnya..

Terdapat dua perkara yang menarik bagi aku dalam minggu ini..Pertama adalah pilihanraya P16 Kuala Terengganu pada sabtu ini dan kedua..final Program Pencarian Gadis Melayu..

Malam tadi telah berlangsung Pencarian gadis melayu episode akhir




Tahniah kepada Khairul Noormaidah Zali (Aida) kerana telah menjadi juara sekaligus menjadi Ikon Gadis Melayu..


Sunday, January 11, 2009

Sekilas dari Presentation Optics..

Laser Cutter

Maybe kalau anda semua perasan (kalu ader la..haha) banyak posting sebelum ni aku copy paste jer dari news portal kat internet..ini disebabkan kerana last week merupakan exam week bagi student mmu..nak kata busy, ada jer masa sebenarnya..cuma tak terkeluar idea nak buat posting baru dek risau pikir kan tentang exam..

So untuk posting kali ini, aku nak story pasal assignment optical waveguide and devices..kerja nya simple jer..kami ditugaskan untuk menyebarkan propaganda info berkenaan optics kepada pelajar junior tahun 1 (Alpha students).


Alang2 aku dah ada bahan untuk propaganda ni..apa kata nak kongsi sikit dengan readers guataktipu tentang 'what is optics actually about'..semoga korang terpengaruh dan berminat dengan optics ni..haha

Ada Apa Dengan Optics..
Apa yang korang gambarkan tentang optic??

contact lens..
cemin mata..
england optical..haha


LED Display

Sebenarnya benda tu cuma sebahagian kecil jer dalam optics ni..
Secara umum nya
Optics ni adalah apa2 saja yang berkaitan dengan cahaya.. terpulanglah kepada kita untuk memanipulasi cahaya ini sama ada untuk menghantar maklumat(transmission), memotong logam (laser), alat melihat waktu malam (infrared) , sebagai paparan skrin (LED), fenomena pelangi (spectrum) dan macam2 lagi..


Why Optics..

Optical Storage

Speed of Light = 3 X 108 m/s
Speed of electron =
2.3 X 10 -5 m/s

Wayar convensional yang dapat kita lihat di sepanjang jalan raya menggunakan electron sebagai carrier..
Manakala dalam fiber optics pula, carrier nya adalah cahaya..Sebagai analogi mudah,kita boleh anggap carrier ni macam posmen yang menghantar surat cinta...lagi cepat posmen hantar surat, lagi ramai orang suka..So berdasarkan info di atas, terdapat perbezaan speed yang amat ketara bukan..

Di dalam transmission system, speed memainkan peranan yang amat penting..it's all about how fast the informations can be transfer..kalau tidak mana mungkin student mmu asyik codemn jer internet hostel yang kadang2 lembab macam kura-kura.


Cuba tanyer berapa ramai yang emosional bila bercakap tentang internet connection yang slow nih.haha..

So di sini , fiber optics telah digunakan bagi mengatasi kelembapan internet ini..dengan ada nya streamyx, broadband dan projek HSBB tak lama lagi telah membolehkan berita2 tentang dunia dan Palestine diterima dalam sesaat dua saja..


Job Opportunities..

Led Flashlight

Ini adalah part yang paling ditunggu oleh student junior malam tu..
Korang pun nak tahu jugak ker ??

Aku rasa cukuplah kalau aku bagitau MMU adalah satu2 nya IPT di Malaysia yang menawarkan Optics untuk Degree student..

Kalau dalam falsafah economy, 'if the supply is less , the demand will be higher'.betul ker aku tulis ni..haha,tapi aku malas la nak komen banyak sebab nanti aku kena keje dengan TM jugak..

p/s : saper yang nak carrymarks tinggi sila amik optics..


Thursday, January 8, 2009

Israel Makin Melampau : Sekolah pun dibom..


Tentera darat Israel terus mara ke dalam wilayah Genting Gaza dengan menggempur lokasi-lokasi yang didakwa sebagai tempat persembunyian Hamas walaupun mendapat bantahan antarabangsa. Venezuela semalam mengusir Duta Israel ke negara itu dan menganggap serangan ke atas Gaza sebagai ‘penghapusan bangsa’.


Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon menganggap serangan tentera Yahudi ke atas sekolah di Gaza yang meragut 48 nyawa sebagai perbuatan paling biadab.Seorang bekas pembantu kanan Saddam Hussein dalam rakaman video yang disiarkan semalam berkata, rejim Zionis tidak akan berani menyerang Gaza jika pemimpin Iraq itu masih berkuasa.

Wednesday, January 7, 2009

Anwar: Hudud tidak dipaksa ke atas bukan Islam


KUALA TERENGGANU: Datuk Seri Anwar Ibrahim berjanji tidak akan mengenakan undang-undang hudud ke atas bukan Islam jika meneraju kerajaan pusat.


Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berkata, pihaknya tidak akan memaksa masyarakat bukan Islam di bawah penguatkuasaan undang-undang hudud.


"Tiada niat untuk memaksa mereka (bukan Islam) tunduk kepada hudud," katanya ketika berucap pada ceramah perdana sulung di sini, malam tadi.


Ia merupakan ceramah besar pertama selepas penamaan calon bagi pilihan raya kecil Kuala Terenggani pagi semalam.


Malah ia juga adalah kenyataan pertama Anwar mengenai hudud sejak ia muncul dua minggu lalu.


Turut hadir berucap adalah Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat; Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.


Ketua Pembangkang di Parlimen itu mengakui bahawa memang wujud masalah perbezaan pandangan di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat.


"Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat ada pandangan yang berlainan tetapi Umno yang menggunakan media untuk mengelirukan.


"Ronnie Liu (daripada DAP) mungkin kata Kristian adalah lebih baik manakala saya kata Islam lebih baik.


"Tetapi umumnya kami mempunyai matlamat sama untuk menjadikan negara lebih baik," katanya.


Isu undang-undang hudud dibangkitkan oleh Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dalam satu forum di Kota Bahru lebih dua minggu lalu.


Dalam forum tersebut, Khairy meminta Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa menyatakan pendiriannya mengenai hudud dan Husam menegaskan parti itu akan melaksanakan hudud dan qisas sebaik sahaja pakatan pembangkang memerintah negara ini.


sumber : The Star