Wednesday, December 31, 2008

Semenanjung Gaza : Di manakah kita..

Info2 terbaru tentang keganasan Israel di bumi palestine..


1)500 sertai himpunan bantah kekejaman Israel ke atas Palestin di KL semalam.
Kira-kira 500 aktivis dari pelbagai NGO dan parti politik menyertai himpunan aman membantah kekejaman rejim Israel ke atas Palestin di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat semalam

Jurucakap himpunan, Dr syed Azman yang membacakan memorandum menyatakan NGO dan parti-parti politik di negara ini mahu Amerika mengarahkan sekutunya (Israel) menghormati ketetapan yang telah dibuat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sebelum ini mengenai kebebasan wilayah Gaza bagi rakyat Palestin.
sumber : Harakahdaily

2)
Terkini : Bot "Dignity" diserang tentera laut rejim Zionis !


Satu bot bantuan kemanusiaan antarabangsa yang mengisi bekalan perubatan dan doktor-doktor bedah untuk rakyat palestine telah diserang oleh tentera laut rejim Zionis. Menurut pergerakan Free Gaza, bot yang dipanggil The Dignity itu telah ditembak pada jam 6:45 pagi Selasa tadi.

Dalam satu siaran akhbar, pergerakan Free Gaza menyatakan, “Bertentangan dengan undang-undang laut antarabangsa, tentera laut rejim Zionis menghalang bot Dignity daripada menghampiri Gaza atau mencari perlindungan sama ada di Mesir atau Lubnan.
sumber : http://www.imemc.org
penterjemah : gunx


3)Terkini : Kubu Hamas musnah dalam serangan udara terbaru pagi tadi.
Beberapa kapal terbang rejim Zionis telah melancarkan beberapa serangan udara di semenanjung Gaza. Serangan tersebut telah mencederakan 3 rakyat Palestin termasuk seorang cedera parah.

Beberapa saksi telah memberitahu bahawa serangan berlaku awal pagi di mana telah memusnahkan stesyen polis pihak Hamas dan beberapa bangunan lain. Serangan tersebut juga telah memusnakan bengkel-bengkel di tengah pekan Gaza termasuk kubu-kubu Hamas di utara Beit Lahiya. Kubu Hamas berdekatan Beit Hanoun juga turut musnah.
sumber : http://www.imemc.org
penterjemah : mannn_26

4)Lebih 374 orang gugur syahid dalam serangan udara terbaru pengganas Israel di Gaza manakala lebih 300 cedera, lapor AFP.

Pengganas yang menjadi Menteri Pertahanan entiti haram Israel, Ehud Barak la'natuLlah dengan penuh kedurjanaan menyatakan serangan "Operation Cast Lead" itu akan berlanjutan selagi diperlukan.

Salah seorang pemimpin kanan Hizbullah, Sheikh Hashem Safieddine menegaskan: "Rakyat Gaza tidak bersendirian...perkembangan dalam beberapa hari lagi akan membuktikannya.
sumber : penarik beca



p/s : Kadang2 aku pun terkilan dgn diri sendiri sbb tak mampu berbuat apa2 utk membantu rakyat palestine kecuali hanya berdoa..

Dan aku agak terkesima dgn info yg akak aku bg td..dia kata saudara Lim Guan Eng ada bg cadangan kpd kerajaan supaya menyambut thn br 2009 secara sederhana dan segala peruntukan itu disalurkan utk membantu rakyat Palestine.

aku rasa cadangan ni agak menarik especially bila datangnya dari non-muslim sendiri..


Sunday, December 21, 2008

Datuk Nicol , Perkahwinan Selebriti dan Fuel Efficiency Awards

Sebenarnya banyak info yang selalu aku dah fikir nak kongsi kat blog ni, tapi hangat2 tahi ayam jer..kejap jer dah lupa.So sementara aku ingat lagi ni..untuk posting yang panjang kali ini aku letak 3 topik untuk dikupas bersama2..

Champion of Champion 2008


Datuk Nicol David telah sekali lagi mengharumkan nama Malaysia dalam arena sukan.Kali ini beliau telah dipilih untuk diundi dalam Champion of Champion 2008 ESPN STAR.

Paling mengejutkan, beliau telah mengalahkan player bola terkenal Cristiano Ronaldo di peringkat quater final.haha..jom vote for Datuk Nicol David!!


Perkahwinan Selebriti



Congratz kepada pengantin baru Mawi-Ikin,Rita Rudaini-Aidil Zafuan & Que Haidar-Linda Jasmine..haha.hari ni aku wartawan hiburan kejap..

Nampaknya kini telah menjadi trend baru dikalangan artis malah termasuk juga masyarakat tempatan iaitu memilih pasangan wanita yang lebih tua dari lelaki.Adakah masyarakat kini mahu mengambil sunnah Nabi SAW yang berkahwin dengan Saidatina Khadijah..hehe.Apapun jodoh pertemuan adalah di tangan tuhan dan semoga pasangan ini kekal ke akhir hayat.

Sedikit pro dan contras situasi ini..
Pro..
1)Mengurangkan maksiat
- perkara positif yang terbesar dalam situasi ini.

2)Memberi harapan kepada wanita yang berumur atau janda

3)Menggalakkan poligami
- Seriously bukan aku nak galakkan mereka berpoligami since aku pun tahu effect dia kalau tak dapat berlaku adil.tapi bayangkan lah dalam 20 tahun lagi..adakah rita dan linda mampu memberikan layanan seperti sekarang kepada suami yang ketika itu baru dalam lingkungan 40-an..tepuk dada,tanya..

4)Masyarakat semakin maju dan berfikiran terbuka


Contra pula.
1)Anak dara kena berkongsi 'market' dengan janda/matured, experience

2)Keluarga terutama ibu susah hati
-Normal la kalau ibu bapa berharap agar anak2 mereka bertemu dengan jodoh yang baik.especially si ibu pasti tidak berapa berkenan jika anak lelaki mereka memilih janda atau wanita yang berumur.Namun sekali lagi jodoh pertemuan adalah kuasa tuhan, bukan hak kita untuk mempersoalkannya.

p/s : aku mmg x berbakat membuat posting tentang hiburan ni.so maybe ni artikel hiburan yang pertama dan terakhir dalam blog ni..


Asian Auto-BOSCH Fuel Efficiency Awards 2008 Vehicle Winners


Ok..cerita sempoi pulak, pada jumaat lepas telah berlangsung majlis penyampaian pengiktirafan kepada pengeluar2 kereta yang telah menghasilkan kereta yang jimat minyak.Dan kereta nasional produa viva dan proton persona kita telah berjaya membolot tempat pertama dalam kategori masing2.


Compact City Car

1. Perodua Viva - 4.8L/100km
2. Hyundai i10 - 5.0L/100km
3. Proton Savvy LITE - 5.7L/100km


Compact Premium City Car

1. Fiat Panda - 5.6L/100km
2. Naza Bestari 206 - 5.9L/100km
3. Suzuki Swift - 6.7L/100km



Family Car

1. Proton Persona - 6.6L/100km
2. Hyundai Accent - 7.0L/100km
3. Chevrolet Aveo Sedan - 7.3L/100km


Premium Family Car

1. Honda Civic 1.8 - 6.9L/100km
2. Mitsubishi Lancer GT - 8.2L/100km
3. Hyundai Elantra - 8.4L/100km


Luxury Family Car

1. Mercedes Benz B-Class 170 - 7.1L/100km
2. Hyundai Sonata 2.0 - 8.4L/100km
3. Mazda6 2.0 - 8.7L/100km


Executive Car

1. Audi A4 - 7.4L/100km
2. Mercedes C-Class 200K - 7.6L/100km
3. Volvo S60 2.0T - 7.9L/100km


Premium Executive Car

1. Audi A6 TFSi - 8.5L/100km
2. Mercedes E-Class 200K - 8.7L/100km
3. BMW 523i - 9.3L/100km


aku harap info ini dapat membantu para readers guataktipu dalam membuat penilaian untuk membeli kereta..aku pernah dengar 'pakar'2 economy mmu kata kereta ni bukan asset tapi liability..

sebab??yerla kan dari tahun ke tahun harga kereta akan makin menurun.so, buat la pemilihan yang terbaik..

p/s : Kereta yang aku minat cam new saga, honda city dgn toyota vios xde pulak dlm list ni..huhu




Saturday, December 20, 2008

Poll result..

Seperti yang pernah dijanjikan dulu..result dari poll guataktipu kat blog ni akan diumumkan..

jeng..jeng..jeng..cuma 31 readers jer yang rajin contribute kat poll guataktipu ni.walaupun tak mencapai target sebanyak 50 readers, overall aku rasa ok la tu untuk poll yang pertama ni..InsyaAllah pasni aku akan buat poll guataktipu yang lebih menarik dan simple2 jer untuk pengunjung2 semua.























Overall nya kebanyakan readers guataktipu adalah terdiri dari golongan student dan berumur awal 20-an.cuma tak sangka ada gak golongan tua( over 50 years) yang view blog ni..haha

Wednesday, December 17, 2008

Insiden Bush kena baling kasut..


haha..cekap pulak bush ni elak kasut terbang tu..

lepas dah bunuh ramai rakyat tempatan dan mencetuskan keganasan di iraq pun berani lagi datang kat negara tu..


Tuesday, December 16, 2008

Iklan sikit..

Iklan 1


Berminat nak join XPDC berakit di ulu kenas,sg perak?.. Persatuan Silat Cekak Ustz Hanafi MMU Cyberjaya akan mengadakan program Ekspedisi Berakit Di Ulu Kenas






Tarikh : 24hb Jan - 28hb Jan

[week 3 cuti trimester]
Tempat : Sg.Perak,Ulu Kenas
Bayaran: RM20 (5 hari)

Konsep : survival
Penganjur bersama: BTN ??

Tarikh tutup penyertaan 26 Disember 2009



Penyertaan ini terbuka pada sesiapa sahaja yang berminat. Sebarang penyertaan dan pertanyaan boleh hubungi mana2 contact person ini.
Azhar(0136296544,ym:fto5487@yahoo.com)
Ezwan(0193720717,ym:nawez108@yahoo.com)

Fiena (0193633763,fiena_1211@yahoo.com).

Penyertaan anda amatla kami alu-alukan. terima kaseh.




Iklan 2


IU induction Camp(19,20 & 21 Disember 2008)!!!

Inginkan suasana nyaman dan tenang?

rindukan kicauan burung yg comel2?

ingin menikmati kejernihan sungai ciptaan tuhan yg sejuk dan mengiurkan?



Institusi Usrah membawakn kepada anda sebuah program lasak yang menyeronokkan
seperti:

-Jungle Tracking sambil mempelajari cara menyembelih ayam
-Kembara malam yang mengasyikkan

-kembara ukhwah yang menghiburkan dan
pelbagai lagi aktiviti2 lain yang menarik!!


tempat:kem rimba ria,sungai
congkak insyallah..anda tidak akan menyesal!!.. tempat sangat2 terhad!!..
berminat??..


Sila daftarkn diri pada ketua2 biro anda yang tersayang or kepada
exco yg tertera dibawah sebelum 14 Disember:

Bro Fuad aka dj fuadh/p:0132016728 ym:akunye_email

Sis Shuhada h/p:0132003105ym: sunflowergal88



Tuesday, December 9, 2008

Isu2 Gempar..

Selamat Hari Raya AidilAdha

Raya puasa yang 1 hari pun rakyat malaysia celebrate 1 bulan..kalau raya haji yang 3 hari ini, camner ek??

lembu2 berbaris untuk di sembelih

Tahun ni surau aku buat korban sebanyak 6 ekor lembu.Kalau tahun2 lepas aku stay kat surau tolong2 angkat daging lembu, tahun ni lepas sembelih jer aku dah blah.hehe..

Hujan renyai2 sepanjang hari menjadi alasan utama.lagipun aku tengok dah ramai orang (kebanyakan nya tua2 dan tak bagi chance orang muda join melapah skali) dah ada kat situ..


so, lepak kat rumah jerla jawabnya.time zohor tu baru datang balik amik daging.haha..

maybe kena tunggu lagi 10 tahun baru la aku dapat chance melapah lembu2 kat surau tu kot.

P/s : Selamat Hari Raya Korban Untuk Semua..

Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa, Hulu Kelang

Kejadian tanah runtuh di bukit antarabangsa kali ini memang menggemparkan seluruh negara.3 hari berturut2 para wartawan stesen buat liputan tentang isu ini.


Tak sampai 5 minit pun tempat kejadian tanah runtuh di bukit antarabangsa tu dari rumah aku, taman permata.(naik motor/kereta = 5minit, jln kaki >1/2 jam)

Sekalung takziah kepada keluarga mangsa2 yang terkorban..(tak termasuk lembu2 utk raya korban)


Bola Sepak : Skuad Negara Kecundang Lagi



Hurmm.apo nak di kato..aku cuma sempat tengok match Malaysia vs Vietnam 10 minit jer.Tengah layan bola tu boleh pulak kakak aku mintak tolong hantar ke INTAN(tengah kursus 6 bulan).Pastu bila aku sampai rumah jer match tu dah habis.nice..

Aku memang tak mengharap apa2 pun untuk skuad kebangsaan ni.Bukan sebab tak patriotik, cuma dah malas nak join member mengutuk2 team sendiri bila dah kalah..

Setelah tengok video di atas, aku dapat rasakan ada peningkatan dalam permainan malaysia. Cuma barisan serangan agak tumpul untuk memanfaatkan peluang dan kesilapan mudah penjaga gol menyebabkan skuad negara tidak bernasib baik semalam.

Keputusan : Malaysia 2-3 Vietnam




Perutusan Hari Kelahiran

Terima kasih dan segala puji bagi Tuhan Yang Esa kerana telah memberikan kesempatan untuk hidup sehingga mencecah umur genap 21 tahun hari ini.

Terima kasih juga kepada kedua ibu bapa yang telah membesarkan aku dengan baik semoga aku menjadi orang yang berguna kepada agama, keluarga dan masyarakat.

Pesanan mak aku pagi tadi " Jadi anak yang baik, nanti boleh jaga mak".

Terima kasih kepada guru2 dan rakan2 yang telah menjadi medium terbaik untuk aku selama ini dalam mendapat ilmu pengetahuan dan pengalaman tentang kehidupan.

Hari ini aku nak umumkan yang aku dah boleh mengundi untuk election akan datang!
hehe..

Friday, December 5, 2008

Keputusan TNF

Keputusan Terkini TNF 5 Disember 2008

Juara = Team Arianto
Naib Juara = Team Shabiul
Ketiga = Team Gobbi
Keempat = Team Lim Swee Cheng
Kelima = Team Jayaselan


p/s : analisis, comment dan cadangan akan di post tidak lama lagi..

Thursday, December 4, 2008

Harga Minyak Turun Lagi..

Harga minyak petrol dan diesel masing-masing turun 10 sen seliter berkuatkuasa mulai tengah malam ini.


Harga Lama
Petrol - Rm2.00
Diesel - Rm1.90

Harga Baru
Petrol - Rm1.90
Diesel - Rm1.80




Zaid Ibrahim dipecat dari Umno

Datuk Zaid Ibrahim telah dipecat dari Umno pada malam tadi ekoran tindakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menghadiri perhimpunan parti Keadilan baru2 ini.

Wednesday, December 3, 2008

Berlagak..

Sesuatu yang menghairankan aku bila dah sambung study ke peringkat universiti ini, masih ader lagi orang yang berfikiran/berpelakuan seperti budak2 sekolah..

1)Mengejek nama mak ayah..(tak bole blah)
2)Menghina bangsa orang lain walaupun seagama(gila racist..). bukan ker semua orang muslim itu bersaudara..

3)Merendah2kan orang lain dengan menganggap dirinya adalah manusia yang paling perfect kat dunia.(damn..berlagak nak mampos!)

4)Mencarut tak tentu pasal..



Apa puncanya??seriously aku tak tahu apa masalah orang2 macam ni..

Beberapa solution yang aku fikir boleh kongsi..
1)Berfikiran matang la sikit

2)Belajar hidup bermasyarakat

3)Belajar menghormati orang lain

4)lu pikir la sendiri..

p/s : org yg berlagak aku bole terima lagi, tp kalu org berlagak sambil menghina org lain mmg sesuatu yg x dpt diterima langsung..

Tuesday, December 2, 2008

Yoga haram...apsal non muslim nak sibuk2!

Baru2 ni Majlis Fatwa telah membuat keputusan untuk mengharamkan amalan yoga di kalangan umat Islam di negara ini.


Aku sebagai orang biasa2 dan tidak mempunyai ilmu terutama dalam bidang yoga ini memang meletakkan kepercayaan 100% kepada setiap keputusan Majlis Fatwa.

Yang aku panas dan tak puas hati ni apahal pulak ader blog2 milik non-muslim ni dengan selamber jer mempertikaikan keputusan Majlis Fatwa.Malah yang lebih hebat ada juga ngo yang menganjurkan demonstrasi menentang Fatwa pengkid baru2 ni.


Biar aku clarify sikit pasal isu2 ini..

"Majlis Fatwa Kebangsaan menyatakan haram untuk umat Islam mengamalkan senaman yoga yang sistematik dan lengkap."

Jadi, apsal orang cina india ni nak sibuk2 urusan orang Islam..kalau mereka nak buat jugak lantak la..jangan nak menghasut orang lain pulak..haih..

Friday, November 28, 2008

Pencarian Gadis Melayu..

Hari ini aku nak story pasal satu program realiti tv yang berjaya menarik perhatian aku iaitu Gadis Melayu..

Program ini bertujuan untuk mencari seorang gadis yang berketurunan melayu, mewarisi sifat-sifat dan tradisi masyarakat melayu serta mempunyai kebijaksanaan akal fikiran. Seramai 10 orang gadis melayu telah terpilih untuk menyertai program ini..



Walaupun malaysia melangkah maju seiring dengan masa..dan budaya luar semakin menular dikalangan remaja masa kini..namun rakyat malaysia patut berbangga kerana masih ramai lagi
gadis2 muda yang memiliki ciri2 gadis melayu yang menjadi pujaan ramai.

Berikut adalah beberapa calon Gadis Melayu yang menurut aku berpontensi untuk memenangi program ini..



Nama: Nurul Khusna Binti Uma

Umur: 20 tahun

Asal: Kuantan, Pahang

Minat: Memasak, menjaga
kanak-kanak & menguruskan
rumah

Kerjaya: Pelajar

Keunikan dan Kelebihan Diri: “
Seorang yang peramah, berani,
berkeyakinan diri
dan pandai menyesuaikan diri.”




Nama: Khairul Noormaidah
Bt Zali

Umur: 23 tahun

Asal: Kuantan, Pahang

Minat: Bidang pengacaraan

Kerjaya: Pelajar

Keunikan dan Kelebihan Diri: “
Seorang yang penyayang dan
berani mengharungi apa jua
cabaran yang diberi.”





Nama: Wan Hafizah Wan Abdullah

Umur: 22 tahun

Asal: Kota Bharu, Kelantan

Minat: Peragaan & melayari
internet

Kerjaya: Pelajar

Keunikan dan Kelebihan Diri:
“Pandai berdikari dan mempunyai
keyakinan diri yang tinggi.”





Nama: Noor Afzan Binti Mohd
Afzul Khan

Umur: 27 tahun

Asal: Kota Kinabalu, Sabah

Minat: Aktiviti-aktiviti lasak

Kerjaya: Penolong Perpustakaan

Keunikan dan Kelebihan Diri:
“Pandai mengandam dan berani
menghadapiapa jua cabaran.”



Tapi seriously aku percaya di luar sana masih terdapat ramai lagi gadis melayu yang cantik2 dan sama manis dengan finalis2 program gadis melayu ini.

Gadis Melayu Promo
video

Sumber : TV9

p/s : agak2 perlukah program pencarian jejaka melayu diadakan??

Thursday, November 27, 2008

Iklan sikit..Tshirt TNF Kini Dibuka Untuk Tempahan

.kritikan membina.


terima kasih diatas kritikan membina hooligan-hooligan TNF.kami disini prihatin dengan kehendak para hooligan TNF,jadi kami tukarkan papan-papan tanda pelancongan eh silap2 tukar logo design :P dan model TNF.semoga anda semua berpuas hati~

amacam design ni?




RM19 Short sleeve.
RM21 Long Sleeve

Tarikh tutup tempahan 12/12/2008 (Jumaat)

Tarikh terima tempahan 29/12/2008 (Isnin)


tempah segera melalui Hariz dan Izuan di :


ym - prisoner_c@yahoo.com (izuan)
ym - Thugz_nerd@yahoo.com (hariz)

p/s : Sume hasil kerja telah di copy bulat2 dari blog rasmi TNF.


Wednesday, November 26, 2008

Mid Term Exam..

Sedar tak sedar..dah masuk week 3 untuk semester baru ni.cepat betul masa berlalu..kejap jer dah nak start mid term exam..

Tak sampai sebulan belajar dah midterm..lagi sebulan lg dah final pula.haih..memang terbaik la!



MMU Short Semester 2009
Total weeks = 9
Midterm = Minggu 3-6
Final = Minggu 9

Sebenarnya nak beritahu yang aku ada exam engineering math 3 malam ni.hehe..
Apa kata kalau sambil2 kalian membaca posting ni, boleh tolong doa untuk aku skali..

"Ya Allah, berilah kemudahan dan ilham kepada kami, sahabat kami khairul anwar yusof dan rakan2 yang lain. Mudah-mudahan kami dapat menjawab peperiksaan pertengahan semester kali ini dengan baik dan cemerlang..Aminn!"


Tawakal = Usaha + Doa

hehe..terima kasih!Apapun semoga kalian semua dapat menjawab dengan baik dan tawakal jerla bila lepas exam nanti..

p/s : Skrg aku menghadapi satu masalah iaitu tak reti dah nak tulis posting panjang2..maybe pas exam nti baru otak fresh sikit so br bersemangat sikit..jadi teruslah memberi sokongan pada blog ni ok!hehe..


Monday, November 24, 2008

Madagascar: Escape 2 Africa..haha

"I Like To Move It, Move It!"..tagline famous untuk sequel movie Madagascar 2 : Escape to Africa..

filem paling komedi pada tahun ini..


Barisan pelakon2 cute dalam filem Madagascar 2..


Si singa yang pandai menari


Kawan baik Alex


Badak Sumbu yang da Bomb



Si zirafah yang minat kat Gloria


Penguin2 yang sengal dan kelakar


Ketua mogok yang minta maternity leave untuk monyet?haha..


Tok Batin


Abg gym Moto Moto

Sedutan trailer movie Madagascar 2 : Escape 2 Africa




p/s : Secara overall..aku dengan murah hati nya memberikan rating 8.5/10 untuk movie wajib tonton ni..hehe

Poll Gua Tak Tipu..

Hari ini aku buat satu poll yang khas untuk pengunjung2 blog Gua Tak Tipu..


Poll ini akan ditutup dan result akan di post setelah mencapai 50 orang pertama..
Jadi saudara2 semua,sila membazir/meluangkan masa berharga anda dengan memenuhkan poll Gua Tak Tipu ini ok..hehe

"fight for your right!"

Thanks dan selamat menyambut hari Isnin..

Friday, November 21, 2008

Pembebasan Razak Baginda..

3 Minggu yang lepas, penganalisis politik, Abdul Razak Baginda Abdullah telah dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu selepas dibicarakan selama 151 hari. -Utusan Malaysia-


Razak Baginda dengan gamba tak cun Altantunya

Dalam press conference yang semalam, beliau telah memberitahu wartawan bahawa Datuk Seri Najib dan Datin Seri Rosmah Mansur tidak terlibat langsung dalam pembunuhan Altantunya..

Gamba cun Altantunya

haha..yang hairan nya bagaimana dia boleh tahu mereka berdua ini tak terlibat? -HarakahDaily-
adakah dia berada di tempat kejadian??
atau dia mempunyai pasukan penyiasatan yang
lebih hebat dari polis??

ikuti sambungan satu lagi drama hebat politik peringkat tertinggi negara dalam beberapa hari lagi..

p/s : nasib baik aku tak pandai berlakon..kalau tak mesti mereka dah amik aku jadi pelakon tambahan macam Saiful Bukhari.

Iklan sikit..aktiviti terbaru Institusi Usrah

Klik untuk paparan yang lebih jelas

Wednesday, November 19, 2008

Rakyat Malaysia Suka Berbelanja..

Utusan Malaysia hari ini melaporkan tentang ramai rakyat Malaysia berbelanja melebihi pendapatan.

haha..apa yang nak di hairankan.Baru2 ni pun kerajaan bentang belanjawan 09 yang defisit.Yang pelik nya utusan tak laporkan pulak pasal defisit bajet ni.haih..

Defisit = pendapatan kurang, belanja lebih.

Sepatutnya kerajaan menjadi contoh kepada rakyat mengamalkan sikap berhemah ketika berbelanja.Selaras dengan
kempen berjimat cermat yang mereka sendiri lancarkan.

Menurut pakar2 ekonomi dari MMU pula(haha..),kalau banyak duit tapi simpan semua ekonomi pun tak jalan gak sebab duit statik jer tak rolling balik.

Jadi, berbelanja lah dengan cermat dan sokonglah barangan buatan malaysia.

p/s : yahoo..harga minyak turun lg!terima kasih kat Pak Lah..
(adakah Pak lah nak tunjuk dier baik b4 bersara? lenkali bole ulas tajuk nih,skrg bersangka baik dlu..hehe)

Apa Yang Student MMU Selalu Buat Bila Banyak Duit..

Masuk kali ni dah 3 posting yang aku buat ada bersangkut paut dengan duit..lagipun sekarang kan tengah musim elaun masuk..so posting kali ni aku nak story sikit pasal aktiviti yang biasa student MMU buat bila banyak duit..

Membeli-Belah Di Lowyat
"Bila ko nak pergi Lowyat.."ayat yang pertama aku dengar bila elaun masuk isnin lepas.haha..
Memang dah menjadi kebiasaan bagi student MMU berlumba2 meng'UPGRADE'kan desktop/laptop masing2.Apatah lagi dengan kepesatan perkembangan technology yang menjadikan gadget2 dan spare part pc makin murah..ditambah pula kalau nak main latest games(eg:Red Alert 3,Fifa09,Need For Speed Undercover,etc..) memerlukan minimum spesification yang tinggi.


Aku nak beli mouse simple2 jer..gambar hiasan


Shopping2 Di Alamanda
Alamanda sebagai satu2 nya shopping complex yang paling dekat sememangnya menjadi tumpuan penduduk sekitar Putrajaya dan Cyberjaya.Dengan pembukaan GSC Cinema di alamanda baru2 ni tentunya menjadi tarikan terbaru kepada student MMU,Lim Kok Wing dan IPTS berdekatan.Selain itu, terdapat juga banyak restoran2 yang sedap dan bowling center(lane dier pendek..so bagi aku tak berapa best) kat sini.


Welcome to Alamanda Putrajaya

Shopping2 di One Utama,The Curve,Mid Valley dan lain2
Bagi yang kaki shopping(of course not me!) pula,mesti tak puas kalau setakat pusing2 alamanda tu..kalau ajak kakak aku pun mesti dia tak teruja shopping kat alamanda.haha..Bagi aku tempat2 ni sangatla besar..even men bola pun tak pancit kalau banding nak explore satu mid valley or OU tu.Aku tak perlu nak komen pasal tempat ni sebab korang mesti lagi arif kan..hehe

Join Aktiviti Persatuan Yang Menarik
Excited betul aku tengok member2 aku yang dah sampai puncak Gunung Ledang, buat program ke Singapura, ke Bandung Indonesia, Myanmar dan banyak lagi.Memang seronok betul dapat jalan2 melawat tempat baru ni walaupun bayaran dier agak tinggi tapi setimpal la dengan pengalaman yang diperoleh..apapun, aku pun ada join aktiviti Silat Cekak Hanafi yang tak kurang menarik gak..Jom Pi Kedah!harap2 tahun ni apa kata wat jauh lagi, JOm Pi Siam!haha..


Agak2 bila aku leh sampai kat puncak Gunung Kinabalu ni..


Jom Pi Kedah!


Melabur Dalam Saham Atau Unit Trust
Aku tak pasti berapa ramai student MMU yang join aktiviti2 melabur ni.Yang pastinya mesti ada juga terutamanya student dari faculty of manangement(fom) since mereka lebih terdedah kepada info2 economy ni.Namun jangan pula sangka student dari fakulti lain buta ekonomi,aku yakin mesti ada cuma the numbers is not as much as fom students.

Most Largest Private Unit Trust Company in Malaysia

Duit Simpan Dalam Bank Jer
Biasanya student jenis ni jarang keluar berjalan2, rajin study, duduk depan pc jer..Atau maybe mereka ader long term planning(eg: nak buka company, beli kereta, tolong keluarga or simpan duit untuk kahwin..hehe)

Setakat ni jerla posting kali ini..kalu korang ada info2 nak tambah boleh letak dalam ruang komen..

Tuesday, November 18, 2008

Show Me The Money..!!

Yeah..elaun dah masuk!!Hari ini kalau jalan2 jumpa student2 ytm mesti berseri-seri jer tengok muka dorang..mana tak nya, bila selisih dengan mereka last week mesti tanya duit dah masuk ker belum..haha.
Apapun selamat berbelanja dan jangan lupa menabung untuk masa depan!


Show Me The Money!

p/s: member2 yang nak belanja aku amat dialu-alukan..

Monday, November 17, 2008

Kickstart GuaTakTipu..

Assalamualaikum semua..Sebagai kickstart blog GuaTakTipu ni aku nk story sikit info2 kesihatan yang aku dapat hasil jumpa dengan doktor klinik MMU jumaat lepas.Aku sebenarnya bukan la orang yang suka sangat makan ubat doktor ni..tapi hari tu alang-alang klinik itu satu jalan nak balik hostel aku pun singgah la kejap..

haha..ubat atas tu doktor bagi for relief of joint and muscular pains since aku slalu gak wat aktiviti2 lasak dan bersukan..Aku bukan nak cerita pasal ubat tapi sebenarnya info pasal minum ais dan mandi malam..

Ok Jer Nak Minum Ais
Dulu2 kalau kita demam or batuk mesti parents bagi tahu jangan minum ais.Kata orang ais akan lambatkan batuk nak sembuh.Cuba bayangkan hidup tanpa milo ais, teh ais, sirap ais..pergh,mesti seksa kan!lebih2 lagi sekarang duduk kat cyberjaya yang p
anas macam kat gurun dah ni..haha.

Tu yang aku pelik bila doktor beritahu ais tu takde effect untuk badan kita.Sebab tubuh kita mempunyai mekanisme tersendiri untuk mengekalkan temperature optimum body bagi tindakbalas antibody secara effective.Aku happy jerla dengar info tu..pasni kalu ada orang sound kita nak makan ice cream time2 batuk boleh la counter balik..haha


Jom perkena Cornetto Ice Cream


Mandi Malam Lepas Bersukan
Maybe ramai yang anggap mandi malam tidak baik untuk kesihatan.Selalunya yang kerap mandi malam ini adalah pekerja yang balik lewat atau student yang main futsal malam2 termasuk aku gak.huhu..Ada pendapat mengatakan selalu mandi malam akan menyebabkan penyakit peparu berair.Tak dinafikan aku pun ada terjumpa artikel2 yang menyokong statement ini kat internet.

Tetapi menurut doktor MMU tu pulak, mandi malam atau siang ke..sama saja!Dua2 pun untuk kebersihan diri..tapi yang tidak digalakkan adalah tidur mengadap kipas secara direct.So pasni kepada member2 kat luar tu nak tdo jauh la sikit dari kipas,pakai baju dan kalu ada blanket lagi bagus..

p/s : kalu doktor tu tipu makna nya artikel ni secara automatiknya tak bole pakai ok!
Namun aku akan cuba dapatkan pengesahan dari doktor lain.